Elma Iković dobitnica nagrade za najbolji projekt na AJB DOC treningu 2021. - International Burch University
IZVJEŠTAJ KOMISIJE O IZBORU U AKADEMSKO ZVANJE – MEDINA MUJIC I ANIDA SOKOL
November 9, 2021
BHFF i UUAS održali radionice na IBU
November 12, 2021

Elma Iković dobitnica nagrade za najbolji projekt na AJB DOC treningu 2021.

Elma Iković, studentica treće godine Odsjeka za digitalne komunikacije i odnose s javnošću dobitnica je nagrade za najbolji projekt u okviru selekcije Smart Doc na AJB DOC Film Festivalu. Ova selekcija je novina 4. AJB DOC Film Festivala, a predstavlja dokumentarce snimljene mobitelom.

Ovaj trening zamišljen je tako da mladim autorima, novinarima i studentima filmske akademije pomogne u realizaciji njihovih ideja i provede ih u djelo uz pomoć pametnih telefona. Trening se organizuje u saradnji s Al Jazeera Media Institute. Nakon treninga svaki učesnik dobije zadatak da u roku mjesec dana osmisli projekt, razradi ideju i primijeni naučeno te pošalje projekt organizatorima.

Elma je predstavila projekt „I mi smo krivi“, a organizatori su donijeli odluku da se njen projekt izdvaja te su pohvalili prezentaciju, važnost teme i Elminu posvećnost. Elma je osvojila vrijednu novčanu nagradu u iznosu 1500 eura i mobilni telefon te mentorsku podršku za snimanje filma.

“Film sam po sebi je već dugo moja ljubav i strast. Nakon što sam aplicirala i dobila priliku da učestvujem na masterclass-u Damira Šagolja, shvatila sam koliko se zapravo vidim u tom svijetu. Tokom perioda od mjesec dana koji smo dobili da osmislimo ideju za dokumentarac, moja inicijalna ideja je postala i moj konačni prijedlog sa kojim sam i konkurisala na AJB DOC. Osnovna vodilja za dokumentarni film je moja želja da se u našoj zemlji podigne stopa osviještenosti o klimatskim promjenama, te njihovim posljedicama, kako globalno tako i po našu zemlju. Nekako se čini da ne priznajemo svoju krivicu za nemar, čak i kada posljedice koje su štetne za naše društvo, vremenom postaju vidljivije. Zbog toga sam dala ime filmu “I mi smo krivi”. Iznimno sam počastvovana što je moja ideja filma odabrana, te sam uzbuđena početi sa snimanjem. Iskreno se nadam da ću opravdati ukazano povjerenje svih koji su  prepoznali potencijal te biti incijator promjena u našem društvu, kako bi zajedno sačuvali našu budućnost”, ističe Elma.

“S nadom da će autorica uspješno primijeniti iskustva i znanje stečeno u okviru treninga ovogodišnjeg AJB DOC-a, očekujemo da realizacija filma Elme Iković bude doprinos podizanju ekološke svijesti i poticaj za buđenje kritičkog razmišljanja gledatelja. Također, očekujemo da će autorica u cilju prezentiranja svoje teme u potpunosti iskoristiti svoju respektabilnu vizualnu kulturu kako bi film na najbolji način komunicirao s publikom”, saopćili su organizatori. (Izvor: Al Jazeera)

Elma sada ima priliku da realizuje svoju viziju te da svoj dokumentarni film prikaže na slijedećem izdanju AJB DOC Film Festivala.