ERASMUS + Mobilnosti: Moje iskustvo u Francuskoj - International Burch University
rsz the team
Završen prvi dio takmičenja “Start Me Up High School”
January 25, 2021
rsz webinar 2
Kako raditi za kompanije poput Amazona i LinkedIn-a
January 27, 2021

ERASMUS + Mobilnosti: Moje iskustvo u Francuskoj

Studentske razmjene kroz ERASMUS+ Mobilnosti važan su segment studiranja te Internacionalni Burch univerzitet polaže veliku pažnju ovim projektima kako bi naši studenti i u vremenu pandemije mogli doći do željenih razmjena i novih iskustava. Jedan smo od rijetkih univerziteta koji je uspio realizovati studentske mobilnosti u toku zimskog semestra.

Olga Štaka, studentica Odsjeka za menadžment, bila je na razmjeni u francuskom gradu Lille na Katoličkom univerzitetu Lille i IESEG School of Management u periodu od polovine avgusta do kraja decembra 2020. godine. Iako se činilo komplikovano realizovati razmjenu u vremenu pandemije, uz pomoć šefice Ureda za međunarodnu saradnju i projekte Emine Mekić sve pojedinosti su uspješno rješene, ističe Olga. Najveći izazov bio je pronaći smještaj u Lille-u i jako je važna komunikacija sa univerzitetom na koji student odlazi, sa čim nismo imali problema, jer su nam osobe iz Francuske uvijek bile na raspolaganju, dodaje.

„Sa velikom željom da uspijem u cijelom procesu, za razmjenu sam se prijavila na proljeće 2020. godine. Tamo sam imala priliku živjeti sa Francuzima, vježbati francuski jezik sa njima, ali i svakodnevno u različitim situacijama. Iskoristila sam ovaj odlazak da putujem i posjetim mnoge gradove u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj uz poštivanje propisa i mjera koje su bile na snazi. Na događajima organizovanim za internacionalne studente upoznala sam mnogo drugih studenata iz različitih zemalja svijeta koji su također došli tu na razmjenu. Često smo samostalno organizovali druženja, izlete i neke društveno-zabavne aktivnosti. Predavanja na fakultetu su bila kombinovana – neki predmeti online, neki u učionicama. Ono što je bilo novo za mene su intenzivni predmeti gdje predavanja traju pet dana po 4,5 sata i za samo sedam dana se organizuje ispit. Sistem ispita je bio upotpunosti online putem posebnog softvera koji je moj fakultet koristio. Trudila sam se što više vremena provoditi van smještaja kako bih što bolje upoznala sredinu i zaista sam u tome uživala,“ prenosi Olga svoje iskustvo.

S obzirom da je vrijeme pandemije koliko se to odražava na svakodnevnicu shvatila je tek kada je na društvenim mrežama podijelila fotografije iz Pariza bez ljudi, ali bez obzira na to imala je priliku da posjeti mnogo gradova i da upozna različite ljude i njihove kulture.


„Grad Lille me oduševio i zaista sam mnogo toga uspjela vidjeti i upoznati, jer sam mnogo vremena provodila napolju, šetala, posjećivala razna mjesta, čak sam učestvovala u jednoj igrici koja se odvijala u čitavom gradu na način da u svakom dijelu savladavamo određeni izazov. Također, trudila sam se ići na mnogo događaja namijenjenih studenima na razmjeni kako bih upoznala što više ljudi. Najviše vremena sam provodila sa studentima iz Njemačke, Italije i Belgije. Predavanja sam slušala sa studentima koji su Francuzi tako da sam mnogo osoba upoznala na taj način i sa njima radila grupne projekte. Uvijek su mi bili na raspolaganju za bilo kakvu pomoć koja je bila potrebna i na tome sam im svima mnogo zahvalna. Život sa Francuzima u tom smještaju je bio zaista interesantan. Oni su mi pomagali da se snađem u određenim situacijama, išli smo zajedno na more, pravili su tradicionalnu hranu koju mogu da probam, a imali su priliku probati i neka jela iz naše zemlje i prostora Balkana. Mnogi od njih su prvi put čuli više o Bosni i Hercegovini i fotografije prirode koje sam pokazivala su ih oduševljavale. Vidjela sam mnogo novih stvari, jer iz dana u dan bila sam primorana susretati se sa različitim situacijama iz kojih sam mnogo toga naučila,“ dodaje Olga.

Ovo iskustvo, ističe Olga, pomoglo joj je da proširi vidike i sigurno će ga pamtiti do kraja života. Prvi put je napustila zemlju na tako dug period, vidjela da za sve postoji rješenje i upoznala mnogo dobrih ljudi koji su spremni pomoći. Druženje sa studentima pomoglo joj je da shvati koliko je važno i kako je lako da poštujemo jedni druge i prihvatamo različitosti.

Za više informacija o programima ERASMUS+ Mobilnosti kontaktirajte Office for International Cooperation and Projects (ICP) putem maila: [email protected] .