Ispratili smo novu generaciju Erasmus+ studenata - International Burch University
Potpisan memorandum o saradnji između IBU i eCommerce asocijacije u BiH
December 24, 2021
Career talk with Tihana Puzić: Internship opportunity for ELL students at Profis agency
December 30, 2021

Ispratili smo novu generaciju Erasmus+ studenata

Erasmus + mobilnosti su između ostalog najuzbudljivija i najprivlačnija studentska iskustva, kroz koja studenti obogaćuju svoje znanje, ali i poimanje svijeta koji  ih okružuje. Veliki interes svake godine vlada za studentske razmjene koje naši studenti ostvaruju preko Ureda za međunarodnu saradnju i projekte Internacionalnog Burch univerziteta. Zahvaljujući trudu i zalaganju ove Službe, studenti imaju brojne prilike da jedan ili dva semestra provedu na nekom od najvećih evropskih univerziteta. Svake godine ove razmjene se uspješno realizuju i studenti obogaćeni iskustvom šire pozitivne informacije koje rezultiraju još većim interesom za Erasmus+ mobilnosti.

Danas je upriličen ispraćaj nove generacije Erasmus+ studenata koji će u narednom periodu putovati na izabrane univerzitete u Španiji, Češkoj, Švedskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i Poljskoj. Studentima se na samom početku obratio rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof.dr. Mersid Poturak, koji im je poželio sreću i uspješan proces odlaska na razmjenu, ali im je poručio da se pored edukacije, ne zaborave zabaviti i iskoristiti ovo iskustvo da se upoznaju s novim jezikom, kulturom i običajima.

Zatim je,  Emina Mekić, šefica Ureda za međunarodnu saradnju i projekte  objasnila korake i procese kroz koje će studenti proći u pripremi, ali i nakon odlaska na željeni evropski univerzitet, te koje su njihove dužnosti i obaveze. Osim toga poručila im je da nijedan problem nije nerješiv i da se ne plaše izazova.

Studentica Odsjeka za engleski jezik i književnost, Alma Pašić javila se iz Francuske kako bi podijelila svoje Erasmus iskustvo i opisala vrijeme koje je provela na Katoličkom univerzitetu u Lille-u. Iako je njeno iskustvo obilježeno restrikcijama zbog pandemije koronavirusa, ipak ističe da je to za nju bio jedan od najljepših perioda.

Studenti su na kraju ovaj događaj obilježili zajedničkom fotografijom te obećali da će zabilježiti i podijeliti s nama lijepe uspomene koje su pred njima.