Odgovornost domaćih i internacionalnih subjekata za krizu u BiH – kako dalje? - International Burch University
Aida Redžepagić: Šta znači biti fotograf
January 10, 2022
Doc.dr. Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku održao predavanje na IBU
January 13, 2022

Odgovornost domaćih i internacionalnih subjekata za krizu u BiH – kako dalje?

Doc.dr. Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta i bivši vojni predstavnik BiH u NATO-u pozvan je da održi uvodnu riječ na redovnoj sesiji Kruga 99, Asocijacije nezavisnih intelektualaca. Sesija je održana u online formatu u nedjelju 9. januara 2022., a tema sesije bila je „Odgovornost domaćih i internacionalnih subjekata za krizu u BiH – kako dalje“.

Profesor Kožljak sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da govori o ovoj važnoj temi te je istakao kako je „tajming ove rasprave pravovremen“.

„Smatram da vladajuća politička elita pa i političari generalno, niti trebaju djelovati izolovano, niti mogu donositi kvalitetne odluke bez objektivnog sagledavanja cjelokupne situacije iz različitih perspektiva, odnosno bez angažovanja šireg spektra subjekata, uključujući i akademsku zajednicu, nezavisne intelektualce, medije, civilno društvo, opoziciju i sl. Stoga danas, na ovom eminentnom skupu, namjera mi je da aktueliziram pitanje eksternih i internih faktora, koji su prije svega snažno utjecali da se BiH nađe u ovako kompleksnim okolnostima,“ poručio je profesor u svom uvodnom izlaganju.

Potcrtao je još jednom i odgovoronost i ulogu međunarodne zajednice u ovom procestu te potrebu da se Dejtonski sporazum uskladi sa temeljnim demokratskim vrijednostima, koje zagovara EU, SAD, UK što trenutno nije slučaj.

Profesor Kožljak vjeruje da će međunarodna zajednica djelovati konkretno u smislu rješavanja trenutnih blokada, ali također ističe da je njihova namjera animirati javnost te da domaći akteri preuzmu dio odgovornosti.

„Slijede izbori u BiH. Očekuje nas turbulentna godina, manipulacije i zloupotrebe građana od strane političkih aktera. Mora se iznaći način da se građani osvijeste da oni odlučuju o budućnosti BiH, te da od njihovog opredijeljenja zavisi da li će se distancirati od korumpiranih političara ili će biti saučesnici podrivanja institucija i ugrožavanja budućnosti BiH i njenih građana, te masovnog odlaska mladih iz BiH“; poručio je na kraju svog obraćanja profesor Kožljak.