Održana ceremonija obilježavanja Dana državnosti BiH na IBU - International Burch University
Radenko Udovičić – gost predavač na DCPR odsjeku: “Odnosi sa javnostima i novinarstvo – informatori sa različitim ciljevima”
November 24, 2021
IBU participated in OBREAL Global European Members and Partners Meeting in Ireland
November 26, 2021

Održana ceremonija obilježavanja Dana državnosti BiH na IBU

Svake godine povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, Internacionalni Burch univerzitet organizuje poseban događaj kojim se obilježi ovaj važan datum za našu državu. Ove godine šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije doc.dr. Alija Kožljak održao je predavanje na temu: “Dan državnosti – stub kontinuiteta, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”.

Na početku ceremonije intonirana je himna BiH, a zatim se prisutnima obratio rektor Internacionalnog Burch univerziteta prof.dr. Mersid Poturak te im čestitao praznik. Za studente i sve one koji zbog obaveza nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ceremoniji bio je obezbijeđen i online pristup.

Doc.dr. Alija Kožljak svojim je govorom podsjetio na važnost 25. novembra za BiH i na događaje kroz historiju koji su odigrali važnu ulogu u izgradnji državnosti BiH.

Biografija

Profesor Kožljak završio je Srednju vojnu školu i Vojnu akademiju u Beogradu, te diplomirao i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Magistarski rad ”Europske i transatlantske strategije sigurnosti” je odbranio 2008. godine i stekao zvanje magistra nauka odbrane i sigurnosti.Tokom 2010/2011. akademske godine završio je postdiplomski studij na King’s koledžu u Londonu.

Završio je više različitih oblika akademske i stručne edukacije u inostranstvu i zemlji, među kojima i Royal koledž za odbrambene studije u Velikoj Britaniji, Združenu Komandno-generalštabnu školu na Baltičkom koledžu u Estoniji, kurs ”Lideri za 21. vijek” pri Koledžu za međunarodne sigurnosne studije u Maršal centru u Njemačkoj, kurs za upravljanje i vođenje mirovnih operacija u Njuportu – SAD i dr.

Doc.dr. Alija Kožljak je bio profesionalni pripadnik Vojske Federacije BiH, pri čemu je obavljao brojne dužnosti: komandant bataljona veze, oficir za vezu u Glavnoj komandi SFOR-a, načelnik odsjeka za civilno-vojne poslove Zajedničke komande VF BiH, oficir za međunarodnu saradnju u Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH, savjetnik za vojno-diplomatske predstavnike u Ministarstvu odbrane BiH.

U organizaciji Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OS BiH održao je više predavanja u vezi tranzicije odbrambenog sistema u BiH, civilno vojne saradnje u BiH i učešća BiH u nacionalnim odbrambenim inicijativama, te u sklopu Atlantske inicijative u BiH.

Autor je nekoliko knjiga i brojnih naučnih članaka u zemlji i inostranstvu. Trenutno je veoma čest gost domaćih i stranih medija, komentarišući E/A integracije i politička zbivanja u BiH i regionu.