Otvoren Centar za poduzetništvo u partnerstvu sa Internacionalnim Burch univerzitetom - International Burch University
IBU Cover photo
Serdar Dayan Ph.D Disertation Defense
September 4, 2020
KONKURS za upis studenata u prvu godinu III ciklusa studija na Fakultetu za edukaciju i humanističke nauke
September 16, 2020

Otvoren Centar za poduzetništvo u partnerstvu sa Internacionalnim Burch univerzitetom

Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo, koje je i osnivač Centra, jedno je od pet lokalnih partnerstva uspostavljenih kroz EU4Business projekat koji će zajednički koordinirati aktivnosti na podržavanju poduzetništva kao jednog od glavnih pokretača ekonomskog razvoja. Članice ovog partnerstva su Općina Centar Sarajevo, Udruženje CEFE BiH, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, DVC Solutions d.o.o, Bit Alijansa Sarajevo i Internacionalni Burch univerzitet.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler iskazao je zadovoljstvo povodom otvaranja Centra za izvrsnost te činjenicom da će EU kroz ovaj Centar podržati oko 25 poslovnih ideja.

“U ovim teškim trenutcima kada se gube radna mjesta i poslovanja, EU je reagovala brzo izdvojivši paket podrške od preko 300 miliona eura za BiH. Najviše tih sredstava ide direktno u privredu i privatni sektor, a neki od korisnika su i ovi mladi ljudi koji su danas dobili podršku za ostvarenje svojih poslovnih ideja.” 

S ciljem jačanja ekonomije BiH, “EU4Business” potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura. Zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura), a provode GIZ, ILO i UNDP. Centar je uspostavljen u sklopu “EU4Business” projekta i omogućit će da mladi dobiju stručnu podršku u razvoju poslovnog poduhvata i izradi biznis plana kroz poduzetničku dvomjesečnu obuku u ovom Centru. Za najbolje biznis planove rezervisana je finansijska podrška u iznosu od po 10.000 KM, te mentorstvo od strane organizacija i institucija uključenih u Lokalno partnerstvo. Lokalnom partnerstvu se tokom otvaranja Centra priključilo niz novih institucija i organizacija, među kojima su Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BH Telecom, Fondacija Mozaik, BC Networks i Dizart d.o.o. Sarajevo. Kao prvi poduzetnički univerzitet u Bosni i Hercegovini Internacionalni Burch univerzitet će dati doprinos implementaciji ovog projekta, te kroz edukacije i mentorisanje poslovnih ideja nastaviti rad sa mladim ljudima na ovom polju. Internacionalni Burch univerzitet ima veliko iskustvo u radu na sličnim projektima kao prvi univerzitet koji je pokrenuo poslovni inkubator u kojem studenti razvijaju svoje poslovne ideje i uz pomoć akademskih radnika dobijaju besplatno mentorstvo da svoje poslovne ideje pretvore u realne proizvode/usluge i kao takve ih plasiraju na tržište.

“Iskrene čestitke Općini Centar kao i svim partnerima, među kojima se nalazi i Internacionalni Burch univerzitet, na otvaranju Centra za izvrsnost u poduzetništvu. Uzimajući u obzir naš trud koji ulažemo u zadnjih nekoliko godina na promociji poduzetništva u našoj zemlji, posebno nam je drago da i kroz ovaj projekat zajedno sa partnerima nastavljamo implementirati našu viziju i strateške ciljeve a to su “Izvrsnost u obrazovanju, naučno-istraživačkom radu, inovacijama i poduzetništvu.
Ovim putem se želim zahvaliti EU koja je prepoznala rad i zalaganje našeg univerziteta i pored ovog,  odobrila i dodatna 3 projekta sa ukupnim budžetom preko milion eura. Ovim Burch potvrđuje svoje liderstvo u privatnom sektoru visokog obrazovanja u BiH i kao najbolji privatni Univerzitet nastavlja svoj uspješni rad na polju obrazovanja i promocije poduzetništva i inovacija.”

, zaključio je rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Mersid Poturak.