Prijavite se za takmičenje „Let’s Enjoy English!“ - International Burch University
rijad 4b e1613576913589
ERASMUS+ mobilnosti: Moguće je putovati i u vrijeme pandemije
February 17, 2021
IMG 0069
Svečano otvoren PC lab: Ulaganjem u infrastrukturu unaprijeđujemo kvalitet obrazovanja
February 23, 2021

Prijavite se za takmičenje „Let’s Enjoy English!“

Odsjek za engleski jezik i književost na Internacionalnom Burch univerzitetu nastavlja sa organizacijom takmičenja za srednjoškolce „Let’s Enjoy English!“ (Učimo engleski kroz zabavu).

Takmičenje se organizira kroz tri različita segmenata: kviz znanja iz oblasti engleskog jezika i književnosti, takmičenje u spelovanju i pismeni radovi odnosno Writopia.

Pravo učešća imaju svi učenici 3. i 4. razreda srednjih škola, a svaka škola može poslati:

  • ukupno 4 učenika (2 para po 2 učenika) za kviz znanja iz oblasti engleski jezik i književnost
  • ukupno 2 učesnika za takmičenje u spelovanju
  • neograničen broj učenika može poslati svoje pismene radove za učešće u dijelu takmičenja pod nazivom Writopia.

Takmičenje će se održati na Internacionalnom Burch univerzitetu 11. marta 2021. godine.
Kviz znanja će se održavati u grupama od po dva učesnika i sastojat će se iz dvije faze: prva faza će biti preliminarna, a nakon nje će uslijediti finale u kojem će učestvovati 6 parova. Težina pitanja će se mijenjati kroz svaku fazu. Kviz će sadržavati pitanja koja će se ticati općeg poznavanja engleskog jezika (gramatike i vokabulara), kao i pitanja o autorima i djelima britanske i američke književnosti 20. i 21. stoljeća te opća pitanja o britanskoj i američkoj kulturi.

Takmičenje u spelovanju će se sastojati iz četiri etape: prva etapa će biti preliminarna, a odmah nakon nje će uslijediti finale. Težina riječi će se mijenjati kroz svaki krug.

Writopia je takmičenje u pisanju kratkih priča koje za cilj ima razvijanje kreativnih vještina pisanja kod učenika, a ovogodišnje teme su:

  1. kratka priča pod naslovom “Cosmic Freedom”.
  2. kratka priča koja uključuje rečenicu “Home is the place where, when you have to go there, they have to take you in”.

Kako bi se uspješno prijavili za učešće u ovom dijelu takmičenja, učenici moraju poštovati sljedeća pravila: napisati priču, a ne esej, koristeći moć svoje mašte; ograničiti priču na maksimalno 300 riječi; uključiti radnju, lika/ove, mjesto radnje, centralni sukob i, ako je to moguće, preokret. Priču je zatim potrebno sačuvati kao Word dokument i u nazivu tog dokumenta napisati svoje ime, prezime i naslov priče. Nakon toga potrebno ispuniti aplikacijsku formu na web stranici letsenjoyenglish.com – popuniti lične podatke te učitati priču. Priče koje ne budu u skladu sa navedenim pravilima neće biti prihvaćene. Žiri će izabrati najbolje priče na osnovu kriterija originalnosti i inovativnosti, a finalisti će biti izabrani 10.03.2021. godine. Finalisti će biti obaviješteni o tome i bit će pozvani da prezentuju svoje priče u petominutnim sesijama pred žirijem.

Prijave za sva tri dijela takmičenja će se primati do 01.03.2021. na email adresu [email protected], a za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail [email protected] ili broj telefona 033/944-426 (kontakt osoba Emina Rizvić-Kahrimanović).