Prof.dr. Lejla Turčilo održala predavanje na temu “Trumpism, populism and the media” - International Burch University
IBU studenti za jedan dan zasadili 4000 sadnica bijelog bora
November 13, 2021
Sokratovi kafei na IBU
November 18, 2021

Prof.dr. Lejla Turčilo održala predavanje na temu “Trumpism, populism and the media”

Prof.dr. Lejla Turčilo danas je održala gostujuće predavanje studentima Odsjeka za digitalne komunikacije i odnose s javnošću. Tema predavanja bila je “Trumpism, populism and the media”. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa ovim temama i da kroz diskusiju sagledaju njihove primjere u BiH i svijetu.

Populizam je način politike i stil političke komunikacije koji je kroz svoj politički istup naročito koristio bivši američki predsjednik Donald Trump. Njegov specifičan pristup nazvan je “trumpizam”, a predstavlja način komunikacije u kojem se snaga argumenta zamjenjuje argumentom sile. Populizam i “trumpizam” apeliraju na emocije i instinkte, ističući “bliskost narodu” te blateći političke protivnike, koristeći govor mržnje i podstičući strahove, nezadovoljstvo i sukobe.

Prof.dr. Lejla Turčilo kroz predavanje je ukazala i na posljedice koje ovakav vid političkog komuniciranja ostavlja na demokratiju i društvo.

Ovakva politička komunikacija može da eskalira kao što se desilo u januaru 2021. godine kada su se pristalice Donalda Trumpa na njegov poziv okupile u Washingtonu kako bi održale proteste zbog rezultata predsjedničkih izbora, a zatim nasilno upale u Kaptol. Trump je na početku skupa svoje pristalice pozivao da se “bore pakleno” i “Ameriku učine ponovo velikom” da bi nakon upada reagirao rekavši im da “idu kući u miru” i također je svoje pristalice opisao kao “patriote” pripisujući nastale događaje ukradenim izborima. Kao rezultat toga, Twitter je privremeno zaključao Trumpov profil.

Biografija predavača:

Prof.dr. Lejla Turčilo je redovna profesorica na Odsjeku za komunikologiju/novinarstvo Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gdje predaje predmete Teorija medija, TV novinarstvo, Online novinarsvo i Mediji i politika na dodiplomskom i magistarskom nivou. Objavila je četiri autorske knjige, šest knjiga u koautorstvu, kao i jedan priručnik i pet istraživačkih publikacija. Objavila je više od četrdeset naučnih i stručnih radova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, SAD-u i Kolumbiji. Učestvovala je na više od pedeset naučnih i stručnih skupova, simpozija i kongresa u BiH i inozemstvu. Voditeljica je Centra za cjeloživotno učenje Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i šefica Odsjeka za komunikologiju/novinarstvo. Područje njenog interesovanja su online komunikacije, medijska pismenost i sloboda medija.