Profesor Alija Kožljak panelista i moderator na međunarodnoj konferenciji s više od 70 naučnika iz 12 zemalja - International Burch University
Vijest
GLOBALNE VEZE ZA GLOBALNI UTJECAJ
October 28, 2020
Poster
PODRŽI NAŠ TIM I PRATI PRVU UTAKMICU NOVE SEZONE PUTEM LIVE STREAMA
October 29, 2020

Profesor Alija Kožljak panelista i moderator na međunarodnoj konferenciji s više od 70 naučnika iz 12 zemalja

Profesor Alija Kožljak sa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije, učestvovao je na važnoj međunarodnoj konferenciji u sarajevskoj Vijećnici sa više od 70 naučnika iz 12 zemalja.
Međunarodna naučna konferencija „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020: Uzroci,
razmjere i posljedice“
održana je povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.
Profesor Kožljak predsjedavao je panelom: „Zločin genocida nad Bošnjacima
međunarodnopravni i javni diskurs“ te realizovao i i uvodno izlaganje na temu: „Odluke i stavovi Vijeća sigurnosti UN o genocidu u Srebrenici“. Osim toga, profesor je izabran i u Naučni odbor ove konferencije. Na konferenciji je govorila i profesorica Nevenka Tromp, bivša istražiteljica u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koja je kazala kako je ova konferencija vrlo važna prilika da vidi šta to naučnici u BiH rade po ovom pitanju.

U sklopu pomenute konferencije objavljen je i Zbornik sažetaka izlaganja učesnika konferencije, a očekuje se i objava Zbornika radova, među kojima je i rad profesora Kožljaka na temu: Odluke i stavovi Vijeća sigurnosti UN o genocidu u Srebrenici.