Profesori i studenti sa GBE odsjeka učestovali u Tuzla Brain Week-u - International Burch University
Amir Suzanj
Amir Sužanj- gost predavač na DCPR odsjeku: “Šta je dobar govor na radiju?”
April 5, 2021
Elvir CAusevic web image
Elvir Čaušević gost predavač na predmetu Applied Entrepreneurship
April 7, 2021

Profesori i studenti sa GBE odsjeka učestovali u Tuzla Brain Week-u

Profesori i studenti sa Odsjeka za genetiku i bioinžinjering protekle sedmice učestvovali su u Tuzla Brain Week-u. Ova online konferencija održana je od 29. do 31. marta, a ovogodišnja tema bila je „A journey to the center of the brain (Putovanje do centra mozga)“, dok je cilj bio potaknuti istraživanja na polju neurologije, neurohirurgije ili psihijatrije. Pored činjenice da je riječ o kongresu, Tuzla Brain Week ima koncept koji podržava i radi na edukaciji svih građana u Tuzli, uključujući sve dobne skupine. 

Prvi dan Tuzla Brain Week konferencije bio je rezervisan za ceremoniju otvaranja i četiri plenarna predavanja u izvedbi vrhunskih ljekara iz oblasti neuroznanosti. Drugog dana je održana sesija naučno-istraživačkog rada, gdje su se studenti iz svih krajeva BiH, ali i šire takmičili u izlaganju radova te imali priliku publikovati sažetak „abstract“ vlastitog istraživanja iz oblasti neurologije, neurohirurgije i drugih oblasti. Među pristiglim i publikovanim sažecima u „Knjizi abstrakata“ svoje mjesto našao je i rad našeg studenta 3. godine Odsjeka za genetiku i bioinžinjering, Dženana Kovačića pod nazivom „Possible role of molecular mimicry in central nervous system  autoimmunity mediated by human Beta coronaviruses“. Vrijedi istaknuti i to da je Nermin Đuzić, student 1. godine 3. ciklusa studija na ovom odsjeku zajedno sa kolegom sa Medicinskog fakulteta u Zenici predvodio tim za naučno-istraživački rad te zajedno sa vrsnim ljekarima publikovao „Knjigu sažetaka“ (Book of abstracts), dostupnu na slijedećem linku: https://www.researchgate.net/publication/350531226_Book_of_abstracts_-_TUZLA_BRAIN_WEEK_2021

Treći dan konferencije bio je posvećen sesiji za biomedicinski inženjering i medicinsku (bio)informatiku sa ciljem upoznavanja mladih ljudi sa ovim naučnim disciplinama. Naš student Nermin Đuzić  je kao vođa tima za Biomedicinski inžinjering i Medicinsku (Bio)informatiku  učestvovao u organizaciji cijele sesije, na kojoj je učešće uzelo nekoliko naših profesora i studenata sa Odsjeka za genetiku i bioinžinjering. Najprije su profesorice Adna Ašić, Larisa Bešić i Lejla Gurbeta-Pokvić održale uvodne lekcije u ulozi plenarnih predavača iz oblasti bioinformatike, biostatistike i umjetne inteligencije.

„Moram reći da sam jako ponosan na organizaciju jednog ovakvog događaja pa barem i na online način tokom pandemije, jer je to jedinstvena prilika da u moru negativnih dešavanja u BiH skrenemo pažnju na lijepe i pozitivne priče. Imali smo poteškoća u organizaciji ovih sesija, ali smo dokazali da se timskim radom mogu postići izvrsni rezultati. Zahvaljujem svojim profesoricama i kolegicama što su pristale biti dijelom ove pozitivne priče i podijeliti vlastita iskustva i znanja sa brojnim drugim studentima, jer je jako bitno da danas učimo jedni od drugih i jedni s drugima“, rekao je Nermin Đuzić.

Također, učešće u konferenciji uzele su i Lemana Spahić-Bećirović, studentica prve godine 3. ciklusa, održavši predavanje pod nazivom „Artificial Intelligence in Medicine“, zatim studentica 2. godine prvog ciklusa, Amila Buljina, koja je zajedno sa kolegicama učestvovala u facilitaciiji radionice pod nazivom „EEG and ECG signal processing in Matlab“. Najzad, učešće je uzela i bivša studentica našeg Univerziteta i Odsjeka za genetiku i bioinžinjering, Belma Alispahić, govoreći na temu “Macromolecules visualization“.

Čestitamo našim studentima i profesorima na trudu i zalaganju da se u doba pandemije u našoj zemlji održe pozitivni događaji poput ovog.