Projekt TACEESM: Kako unaprijediti obrazovne programe arhitekture i građevine prema evropskom modelu - International Burch University
Start Me Up Pocelo takmicenje
Prijave za “Start Me Up High School” su otvorene
December 31, 2020
Posjeta Ministrice Obrazovanja
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS posjetila Internacionalni Burch univerzitet
January 12, 2021

Projekt TACEESM: Kako unaprijediti obrazovne programe arhitekture i građevine prema evropskom modelu

ERASMUS + TACEESM je međuregionalni projekt koji ima za cilj unaprijediti obrazovne programe arhitekture i građevine, kroz jačanje saradnje između lokalnih i evropskih univerziteta, kao i kroz razmjenu praktičnih znanja između industrije i obrazovnih institucija. Na taj način kreira se kvalifikacijski profil inžinjera arhitekture i građevine koji odgovara savremenim potrebama lokalnog i globalnog tržišta. Prvi koordinacioni sastanak ovog projekta održan je 21. decembra 2020 godine.

Konzorcij TACEESM projekta čini 16 partnerskih univerziteta, instituta, i kompanija, a Internacionalni Burch univerzitet će u naredne tri godine raditi na implementaciji projektnih aktivnosti u svojstvu zamjenika glavnog koordinatora projekta Univerziteta G. d’Annunzio-Chieti, Pescara iz Italije. Osim univerziteta iz Italije, evropski partneri su Univerzitet u Mariboru iz Slovenije, Univerzitet Malaga iz Španije, HTWK Leipzig iz Njemačke, kao i Univerziteti iz Armenije i Bjelorusije. Pored Internacionalnog Burch univerziteta, iz BiH uključeni su i Univerzitet u Bihaću kao i Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara.

Svi partneri će raditi na analizi postojećih obrazovnih modela, gdje će univerziteti iz partner zemalja (BiH, Armenija i Bjelorusija) raditi na modernizaciji obrazovnih sistema i njihovom usklađivanju prema evropskom modelu, istovremeno vodeći računa o specifičnostima lokalnih tržišta.


Zamjenica voditelja projekta, profesorica Erna Husukić sa IBU, ističe važnost učinkovitosti arhitektonskog i građevinarskog obrazovanja, donekle zaboravljenog pitanja, koje ima ključnu ulogu u strategijama rasta i razvoja EU, kao što je ‘Program modernizacije visokog obrazovanja u EU’, posebno u trenutnim okolnostima:

“Pravo je vrijeme da se pozabavimo težinom izazova sa ​​kojima se suočavamo u obrazovnom procesu i potencijalnim mogućnostima koje nudi moderna tehnologija. Održavši većinu svojih predavanja online u posljednjih nekoliko mjeseci tokom pandmije virusa COVID-19, u potpunosti smo svjesni da ove ‘nesretne’ okolnosti mogu biti izvor inspiracije za ono što se može učiniti, kao i značaja prepoznavanja virtualnog prostora za prijenos znanja”,  rekla je profesorica Husukić.

Između ostalog, projekat planira uspostavljanje online platforme za učenje koja će otvoriti širi dijapazon mogućnosti univerzitetima iz partner zemalja, među kojima je i BiH, da postanu dijelom evropske mreže obrazovanja. Platforma će sadržavati širok spektar zajedničkih materijala, nastavnih modula za određene arhitektonske i građevinske cjeline, profesionalne softvere, a sve kroz savremene metode podučavanja. Materijali će biti dostupni širokoj akademskoj zajednici i studentima, čime će se amplificirati opseg uticaja projekta.

“Obrazovni program Odsjeka za arhitekturu na IBU kontinuirano radi na usvajanju kreativnih načina kreiranja znanja. Ovaj projekat je još jedan u nizu naših napora ka uspostvljanju sistema kojim se kreira kvalifikacijski profil u potpunosti osposobljen za zahtjeve savremenog tržišta. Izučavati ćemo inovativne modele naobrazbe, identificirati nove praktične vještine, uspostaviti snažnu mrežu sa akademskim institucijama i privredom na internacionalnom nivou, a sve to prateći modele nekih od najboljih praksi u Evropi. Uvjereni smo da ćemo na taj način osnažiti naše studente i dati značajni doprinos lokalnom razvoj”, zaključila je profesorica Emina Zejnilović, Šef Odsjeka za arhitekturu na Internacionalnom Burč univezitetu.