Radenko Udovičić – gost predavač na DCPR odsjeku: “Odnosi sa javnostima i novinarstvo – informatori sa različitim ciljevima” - International Burch University
Dr. Iffatt Naheed delivered a lecture to the students of IRES department
November 22, 2021
Održana ceremonija obilježavanja Dana državnosti BiH na IBU
November 24, 2021

Radenko Udovičić – gost predavač na DCPR odsjeku: “Odnosi sa javnostima i novinarstvo – informatori sa različitim ciljevima”

U ponedjeljak, 06. decembra 2021. godine u 11h prof.dr. Radenko Udovičić će održati gostujuće predavanje u okviru PR laba Odsjeka za digitalne komunikacije i odnose s javnošću. Tema predavanja bit će “Odnosi sa javnostima i novinarstvo – informatori sa različitim ciljevima”. Predavanje je otvoreno za sve zainteresovane studente, a održat će se u konferencijskoj sali na spratu -1 zgrade B.

Prof.dr. Radenko Udovičić radi kao menadžer USAID-ovog programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP) koji se fokusira na podršku medijima kroz donacije i edukaciju, pravnu pomoć novinarima i podizanje svijesti javnosti o značaju profesionalnih medija. Bio je profesor komunikologije na Fakultetu društvenih nauka Hercegovačkog univerziteta u Mostaru, Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru. Konsultant je na portalu UDAR, jedinstvenom mediju na području bivše Jugoslavije koji se bavi romskom problematikom.

Autor je knjige „Odnosi s javnošću i novinarstvo – informatori s različim ciljevima“ objavljene u decembru 2007. godine te knjige „Kredibilitet medija“ objavljene u martu 2012. kao i brojnih analitičkih i istraživačkih radova objavljenih u različitim medijima u jugoistočnoj Evropi i svijetu.

Udovičić je bio program koordinator za BiH u regionalnom projektu Jugoistočno evropsko partnerstvo za razvoj medija 2013-2017. Projekt je imao za cilj unaprjeđenje kapaciteta medijskih organizacija u Albaniji, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji kako bi se poboljšali uslovi rada i obrazovanja novinara, unaprijedila znanja i vještine i stavovi uz poštivanje različitosti i medijske pismenosti.

Tokom svoje profesionalne karijere radio je u svim medijima, od radija i televizije do štampe I web portala. Udovičić ima odlične profesionalne veze u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji i Mađarskoj.