Radenko Udovičić održao predavanje studentima DCPR odsjeka - International Burch University
Studenti i uposlenici IBU u humanoj akciji darivanja krvi
December 7, 2021
Drugi Sokratov kafe na IBU: Interkulturalnost
December 10, 2021

Radenko Udovičić održao predavanje studentima DCPR odsjeka

Prof.dr. Radenko Udovičić održao je gostujuće predavanje studentima Odsjeka za digitalne komunikacije i odnose s javnošću u okviru PR laba. Tema predavanja bila je „Odnosi sa javnošću – razlike u odnosu na druge komunikacione discipline i djelatnosti“. U okviru predavanje prof.dr. Radenko Udovičić govorio je o trenutnoj medijskoj slici u BiH, razlikama i sličnostima između novinarstva i PR-a te je približio studentima ove profesije.

Prof.dr. Radenko Udovičić radi kao menadžer USAID-ovog programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP) koji se fokusira na podršku medijima kroz donacije i edukaciju, pravnu pomoć novinarima i podizanje svijesti javnosti o značaju profesionalnih medija. Bio je profesor komunikologije na Fakultetu društvenih nauka Hercegovačkog univerziteta u Mostaru, Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru. Konsultant je na portalu UDAR, jedinstvenom mediju na području bivše Jugoslavije koji se bavi romskom problematikom.

Autor je knjige „Odnosi s javnošću i novinarstvo – informatori s različim ciljevima“ objavljene u decembru 2007. godine te knjige „Kredibilitet medija“ objavljene u martu 2012. kao i brojnih analitičkih i istraživačkih radova objavljenih u različitim medijima u jugoistočnoj Evropi i svijetu.

Udovičić je bio program koordinator za BiH u regionalnom projektu Jugoistočno evropsko partnerstvo za razvoj medija 2013-2017. Projekt je imao za cilj unaprjeđenje kapaciteta medijskih organizacija u Albaniji, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji kako bi se poboljšali uslovi rada i obrazovanja novinara, unaprijedila znanja i vještine i stavovi uz poštivanje različitosti i medijske pismenosti.

Tokom svoje profesionalne karijere radio je u svim medijima, od radija i televizije do štampe I web portala. Udovičić ima odlične profesionalne veze u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji i Mađarskoj.