Simpozij u sklopu projekta “Hatinac. Iza struktura” - International Burch University
IMG 0034
Potpisan ugovor o poslovnoj saradnji sa Infobip-om
March 29, 2021
gameday POSTER varijanta2
Prijavi se za „ACM Game Day“!
April 1, 2021

Simpozij u sklopu projekta “Hatinac. Iza struktura”

U četvrtak, 27. marta održan je simpozij u sklopu projekta “Hatinac. Iza struktura” koji je pokrenula Asocijacija arhitekata BH i Centar za savremenu kulturu KRAK.  Odsjek za Arhitekturu našeg univerziteta učestvuje u projektu kroz predmet Arhitektonskog dizajna koji vode doc.dr. Lejla Odobašić Novo i doc.dr. Adnan Novalić.  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije simpozij je održan online.

U zadnjih nekoliko godina bihaćko gradsko naselje Hatinac bilo je predmetom različitih preobrazbi u prostornom i arhitektonskom smislu. Najradikalnije od njih jeste gašenje tekstilnog kombinata Kombiteks — značajnog privrednog subjekta, koji je u svome vrhuncu zapošljavao oko 2.000 radnika  i njegovo preoblikovanje u prostornu cjelinu prilagođenu novim potrebama.

Druge značajne transformacije u široj perspektivi tog naselja jesu: javni poziv spekulativnog promišljanja prenamjene lokalnog vodotornja koji je sa vremenom izgubio svoju primarnu funkciju (2017. godine) te pokretanje Centra za savremenu kulturu KRAK na ruševinama nekadašnjeg Klubu radnika Kombiteksa (2020.godine). I brojne druge privredno-komercijalne inicijative, koje su se udomaćile u industrijskoj zoni Kombiteksa, doprinose preoblikovanju i redinamiziranju života naselja Hatinac.

Cilj projekta “Hatinac. Iza struktura” je istraživačka etnografska penetracija u socijalno tkivo iza struktura, fasada i kulisa (iza vidljivog i očitog) bihaćkog naselja Hatinac i kreiranje alata istraživanja i detektiranja kroz kolaboraciju različitih aktera (studenata, nastavnika, nezavisnih praktičara, gradske vlasti, susjedstva). Pritom se čini važnim afirmirati multidisciplinarne procese kroz traganje za projektnim zadatkom unutar kojega se detektiraju slabosti, prijetnje i izazovi. Ujedno, namjera je definirati alternativne metodološke protokole, a koji bi se vizualizirali i upredmetili za potrebe finalne izložbe u najrazličitijim medijima i formama (fotografija, video, poster, objekat, skulptura, dizajn, dokumetaristika, scenografija, socijalna interakcija itd.).

Sa ovim projektom se želi pokrenuti istraživački proces sa ciljem artikuliranja novih koncepata socijalnog uključenja. Pritom lokalna gradska geografija služi kao tematski okvir za vizualizaciju nove i održive budućnosti putem održavanja izložbe i simpozija te predstavljanja publikacije idejnih rješenja sudionika:

Asocijacija arhitekata u BiH

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu

International Burch University

Arhitektonsko-Građevinsko-Geodetski Fakultet Banja Luka

Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo / Academy of Fine Arts

Tekstilni odsjek Univerziteta u Bihaću / TOBI

#krakcentar #hatinacizastruktura