Sokratovi kafei: Govor mržnje (ni)je sloboda govora? - International Burch University
Vehid i Selmin zauzeli prvo mjesto na Erasmus takmičenju predstavljajući našu državu
November 26, 2021
Istaknuti arhitekta Amir Vuk Zec održao gostujuće predavanje studentima na IBU
November 30, 2021

Sokratovi kafei: Govor mržnje (ni)je sloboda govora?

Da li je govor mržnje, sloboda govora? Pitanje je koje su Sokratovskom metodom propitivali studenti i studentice Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu. Već drugu godinu zaredom IBU je, pod pokrovetljstvom TPO fondacije iz Sarajeva, domaćin Sokratovih kafea, ali prvi ovogodišnji kafe bio je naročito poseban i uspješan.

Naime, pored činjenice da je kafe okupio mnogo učesnika i učesnica, studenata i studentica sa gotovo svih odsjeka Burch Univerziteta, ali i šire, navedeni je održan trećeg četvrtka u mjesecu novembru, koji je, prema odluci UNESCO-a, Svjetski dan filozofije. Štaviše, navedeni kafe naročito je bio obogaćen prisustvom i aktivnim učešćem članova i članica novoosnovanog Burch Philosophy Cluba te je time pružena prilika da u kafeu sudjeluju svi oni koji se  zanimaju za filozofiju i sokratovski dijalog. Veliko interesovanje za ovaj događaj potvrđuje i činjenica da je pored učesnika uživo, kafe pratio i određen broj učesnika putem Google Meet platforme. Facilitatorica kafea bila je profesorica filozofije Enisa Klačar, koja je otvorila vrlo zanimljivu raspravu pitanjem da li je govor mržnje sloboda govora.

U toku rasprave, učesnici i učesnice su propitivali pitanja poput: može li se širenjem govora mržnje ograničiti sloboda govora, ko su akteri govora mržnje te da li oni namjerno (zlo)upotrebljavaju slobodu govora u navedene svrhe, koju poruku oni time prenose, te konačno, da li je i u kojoj mjeri sloboda govora ograničena, ako se ima na umu ograničenost slobode-slobodom drugog. Redala su se pitanja i konstatacije, koje su u sokratovskom duhu otvarale nova pitanja i time intrigirala prisutne.

Uspješnost prvog Kafea izražena je radoznalošću i interesom studenata i studentica za buduće kafee, te pohvalama od strane svih učesnika. Naredni kafe, planiran je za 02.12.2021. godine, tema kafea je interkulturalnost, a facilitator će biti mr. Adem Olovčić sa Internacionalnog Burch univerziteta i višegodišnji saradnik TPO fondacije.