Studenti napravili simulaciju multilateralnog sastanka - International Burch University
Start Me Up TAkmicenje
Start Me Up High School takmičenje u poduzetništvu je počelo
January 18, 2021
rsz the team
Završen prvi dio takmičenja “Start Me Up High School”
January 25, 2021

Studenti napravili simulaciju multilateralnog sastanka

Studenti druge godine Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije organizovali su simulaciju multilateralnog sastanka Evropskog Parlamenta na temu evropskih integracija kako bi kroz praktičan primjer primjenili usvojena znanja iz ovih oblasti. Veliki broj studenata učestovao je u ovoj simulaciji, a ulogu predsjedavajuće ovim sastankom imala je Samira Aličić.

„Tema naše simulacije bila je evropske integracije s naglaskom na regiju Zapadnog Balkana. Razgovarali smo o koracima koje je potrebno poduzeti u procesu pridruženja BiH EU. Čuli smo mišljenja nekoliko zemalja članica, razgovarali smo o različitim temama i došli smo do zaključka da ćemo detaljnije razmotriti ovaj proces,“ objasnila je Samira Aličić.

Erik Vildan-Bajraktarević, koji je imao ulogu predsjednika Mađarske u ovoj simulaciji, rekao je: „Evropska unija treba nove članice, govoreći o Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i BiH i mislim da BiH uz dobru kooperaciju ide ka članstvu što ćemo provjeriti u narednim mjesecima.“

Studenti su se potrudili da do najmanjih detalja simulacija bude u skladu sa načinom kako se ovi sastanci pripremaju i održavaju u stvarnosti. U tome im je veliku pomoć pružio prof.dr. Alija Kožljak koji ima veliko iskustvo te je mnogo puta učestovao na sličnim sastancima.
Studenti su čak pozvali i medijsku ekipu kako bi i taj dio vježbe bio uključen.