STUDENTI ODSJEKA ZA GRAĐEVINARSTVO U POSJETI DIONICI KORIDORA VC - International Burch University
DSC 3590 1 scaled
PRVI SOKRATOV KAFEE NA IBU: KOLIKO SMO ISTINSKI SLOBODNI?
November 6, 2020
EPLAN Workshop page 001
Radionica EPLAN ELECTRIC P8: 21. i 22. novembar na IBU
November 13, 2020

STUDENTI ODSJEKA ZA GRAĐEVINARSTVO U POSJETI DIONICI KORIDORA VC

Praktična iskustva i saznanja su ključna za studente i unaprjeđenje njihovog obrazovanja. Internacionalni Burch univerzitet insistira na takvom vidu učenja, kroz praksu, poduzetništvo i aktivnu uključenost studenata. Zato se studentima nude prilike za terenske posjete, prakse u kompanijama te pokretanje vlastitih start-up biznisa kako bi otkrili svoju strast i nakon obrazovanja bili spremni za tržište rada.

Studenti Odsjeka za građevinarstvo s profesorom Ermedinom Halilbegovićem imali su priliku sredinom oktobra posjetiti važne dionice izgradnje koridora Vc: sekcija Zenica sjever – Zenica jug, poddionica Klopče – Donja Gračanica i na licu mjesta dobiti saznanja ključna za njihovu profesiju. Ova dionica autoputa duga je 7 km i podijeljena u 8 sektora. Studentima su na raspolaganju bili predstavnici izvođača radova firme Euroasfalt, projekt menadžer Miroslav Tadić i nadzornici ovog dijela izgradnje, predstavnici kompanije PPG, prof. Muhamed Teftedarija i Sumeja Zukan. Oni su studentima prezentovali metode fundiranja ovih dionica, koje su izuzetno kompleksne i zahtjevne zbog specifičnih geoloških i geotehničkih uvjeta.

Studenti su učili kako se radi zaštita od klizišta, kako se postavljaju temelji velikih objekata i radi ojačavanje tla, što predstavlja važan segment predmeta „Foundation Engineering“. Priliku da na licu mjesta od profesionalaca dobiju ova ključna saznanja, studenti su istaknuli kao veoma važnu za njihov budući rad i uspjeh.