Terenska nastava iz predmeta “Foundation Engineering” - International Burch University
20201127 GCSC virtualspacehero by garbellfotoGrafia 65 e1609947203182
Global Case Study Challenge uspješno završen
December 29, 2020
Start Me Up Pocelo takmicenje
Prijave za “Start Me Up High School” su otvorene
December 31, 2020

Terenska nastava iz predmeta “Foundation Engineering”

Studenti Odsjeka za građevinarstvo nastavljaju praktično usavršavati svoja znanja te su u decembru imali još jednu terensku nastavu iz predmeta “Foundation Engineering”. Profesor Ermedin Halilbegović organizirao je posjetu dionici autoputa A1 Tarčin – ulaz u tunel Ivan, dužine 4,9 km.

“U prvom dijelu dionice pa sve do početka mosta M1 – Raštelica 1, u dužini od 1200m, trasa je položena u visokim nasipima. Ovdje je izvršena zamjena podtla, odnosno ojačanje tla. Prisustvovali smo izlijevanju ploče za plitko temeljenje mosta M1. Također smo imali priliku da prisustvujemo bušenju i stavljanju šipova za duboko temeljenje i priliku da vidimo kako na kratkoj udaljenosti mogu biti različite vrste tla i supstrata”, prenose studenti svoje iskustvo.

Sa njima na terenu bio je i Kenan Fočo, inženjer građevine zadužen za nadzor na gradilištu, koji ih je detaljno uputio u sve procese građenja, kada se i zašto koristi plitko, a kada duboko fundiranje.

Terenske posjete najvažniji su segment edukacije, naročito za ovaj odsjek, jer studenti direktno od stručnjaka dobiju korisne informacije te imaju priliku uživo vidjeti kako se odvija cjelokupan proces gradnje. Studenti su izrazili svoju zahvalnost prof. Ermedinu Halilbegoviću, firmi Euroasfalt i gospodinu Kenanu Foči na uloženom vremenu.

Dogovorena je ponovna posjeta u proljeće, kada će studenti imati priliku da prisustvuju gradnji mosta M2 na principu prese.