Treći Sokratov kafe na IBU: Rodno zasnovano nasilje - International Burch University
Prof.dr. Almir Badnjević postao član Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu
December 13, 2021
Predstavnici Internacionalnog Univerziteta iz Novog Pazara posjetili IBU
December 15, 2021

Treći Sokratov kafe na IBU: Rodno zasnovano nasilje

Treći Sokratov kafe na Internacionalnom Burch univerzitetu održan je 09.12.2021. Još jedan izuzetno uspješan i veoma posjećen kafe, koji je otvoren videom „On okom, a ti kćeri skokom“, kao stimulusom,  posvećenim borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. U tom duhu, učesnici i učesnice kafea su imali priliku da propituju ovu, nažalost, veoma prisutnu pojavu, a kafeom je ovog puta facilitirala profesorica Azra Ahmić. Kakve vrste nasilja postoje? Koja vrsta je najprisutnija? Da li je fokus više na žrtvi ili nasilniku/ci? Da li je žrtva kriva što je žrtva? Da li nasilje ima rod? Da li žrtva postaje nasilnik/ca ako uzvrati nasiljem? Ako nasilje nema rod, zašto u svakodnevnom diskursu gotovo uvijek imamo prisutne pojmove „nasilnika“ i „žrtve“, a ne, recimo, pojmove poput „nasilnice“ i „žrtvenika“, te kako to odražava postojeću društvenu stvarnost, samo su neka od mnogobrojnih pitanja na koja se pokušalo dati odgovor i dijalektičkom metodom otvoriti novo pitanje.

Učesnici i učesnice su se usaglasili da je pitanje rodno zasnovanog nasilja, pitanje društva te da je ono dio začaranog kruga koje počinje još traumama iz djetinjstva. Za kraj, učesnici su razmijenili poruke o štetnosti nasilja, istaknuvši da je svako nasilje primitivno te da treba napraviti iskorak iz društveno iskonstruisane zbilje u kojoj rodno zasnovano nasilje postaje općeprihvaćen obrazac ponašanja. Naglasili su da je divno iznova prisustvovati aktivnostima koje stvaraju prostor da se svačiji glas čuje i biti okružen ljudima koji se ne boje razgovarati o ovakvim problemima, što doprinosi progresivnim promjenama. Na kraju učesnice i učesnici su istaknuli da svakim novim kafeom svjedoče većem progresu, ličnom rastu i dovođenju u pitanje ustaljenih mišljenja i navika. Zbog velikog interesa studentica i studenata Internacionalnog Burch univerziteta, kafe je održan uživo i putem live streaminga.

Naredni Sokratov kafe, ujedno i posljednji u ovom ciklusu, održat će se u četvrtak, 16.12.2021. Kafeom će facilitirati Edisa Zilić,  profesorica i saradnica TPO fondacije u oblasti P4C -filozofije za djecu i kritičkog propitivanja, a tema će biti “Rodna ravnopravnost”.