U Historijskom muzeju prezentiran projekat studenata sa Odsjeka za arhitekturu, Internacionalnog Burch Univerziteta - International Burch University
KONKURS za upis studenata u prvu godinu III ciklusa studija na Fakultetu za edukaciju i humanističke nauke
September 16, 2020
Untitled design 3
IBU professors as guest lecturers at the 54th Annual Conference of the German Society for Biomedical Engineering (VDE|DGBMT)
September 24, 2020

U Historijskom muzeju prezentiran projekat studenata sa Odsjeka za arhitekturu, Internacionalnog Burch Univerziteta

U Historijskom muzeju u okviru projekta “Ljeto u muzeju” prezentiran rad studenata sa Odsjeka za arhitekturu, Internacionalnog Burch Univerziteta

Grupa studenata je na ovaj način ukazala je na “Važnost javnog prostora u urbanoj sredini”, a kroz aspekte svoga rada ukazali su i na važnost svoje struke. Nikola Bodulović, Mirela Idrizović, Sara Idrizović, Alena Borić, Alisa Dzaferović, Alemka Hasečić, Edin Smajić, Edina Gušić, Amar Vejzović i Lamija Balić su članovi “A3”, studentskog kluba arhitekata prve, druge i treće  godine studija, koji su došli do inovativnog riješenja. Umjesto gradskog trga koji bi povezivao dva muzeja i šetalište, i uz novi multimedijalni paviljon i kafić “Tito”, I koji bi činio urbani prostor namijenjen za razna kulturno-zabavna događanja, ovaj dio grada uskoro će presjeći široka saobraćajnica, poznatija kao “Prva transverzala”. Do potpuno drugačijeg odgovora dolaze naši studenti, predstavljanjem projekta koji nudi potpuno drugačiji pristup koji bi sačuvao muzejsku cjelinu. Prva transverzala povezat će Sarajevo i Vogošću, te se ističe kao najvažniji saobraćajni i infrastrukturni projekat za Kanton Sarajevo, predstavljajući temu o kojoj se aktuelno govori. Prostor oko Zemaljskog i Historijskog muzeja može se riješiti i drugačije, tako da Prva transverzala, umjesto kroz šetalište, ide ispod zemlje. Upravo takvo idejno rješenje prikakazano je kroz ovaj projekat. Kao prvi javni projekat ovih studenata, zahvaljujući Historijskom muzeju, bio je prikazan kao dio projekta “Ljeto u muzeju”.


Bavili smo se javnim prostorom koji je godinama neiskorišten, ali u našim očima ima mnogo potencijala. Poseban je jer se veže uz muzej i satkan je od bogate historije. Riječ je o platou koji veže Zemaljski i Historijski muzej, zajedno sa kafićem “Tito” i Vilsonovim šetališem. Rješenje prostora podrazumijeva formiranje šetnice čija je unutrašnjost oblikovana kultorološkim sadržajem, dok je fizički izgled direktno povezan s odmorom za ljude. Kultorološki sadržaj posložen je hronološki i predstavlja određene dijelove historije Bosne i Hercegovine.

– kazali su mladi u prezentaciji svoje ideje.