UNDP i Burch održali online konferenciju o poslovima budućnosti - International Burch University
3cefe
Centar za izvrsnost otvorio treći konkurs za učestvovanje u programu “Pokreni svoj IT i/ili kreativni biznis”
October 9, 2020
News caption photo V002 e1602755348532
IRES students visited Belgrade on a study trip
October 13, 2020

UNDP i Burch održali online konferenciju o poslovima budućnosti

Internacionalni Burch Univerzitet organizovao je završni događaj u okviru SDG Business Week, sedmice koja je posvećena ciljevima održivog razvoja i privatnom sektoru, a koju implementiraju UNDP BiH i ambasada Švedske, Sarajevo. Online konferencija pod nazivom: “Uloga poduzetničkih univerziteta u kreiranju nove generacije poduzetnika”, okupila je stručnjake, lidere različitih sektora, uspješne poduzetnike, ali i buduće nade razvoja Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja predstavnice UNDP, Marine Dimove, prisutnima se obratio i predsjednik upravnog odbora Burch univerziteta Timothy S. Fisher, osvrčući se na važnost i ulogu poduzetničkih univerziteta što je ujedno i vizija Internacionalnog Burch univerziteta koji pripada Stirling Education grupaciji. Rektor Internacionalnog Burch univerziteta Prof. Dr. Mersid Poturak, poželio je dobrodošlicu predavačima i studentima koji su pokretači budućih promjena. Centralni događaj konferencije zvanično je započeo nakon što je Prof. Dr. Nedim Čelebić predstavio glavne predavače koji, iako dolaze iz različitih industrija, podjednako vole i doprinose ovoj zemlji kroz zadivljujući ostvareni uspjeh. Branimir Muidža, generalni direktor Heidelberg Cement, obratio se studentima dijeleći svoje iskustvo a posebno ističući važnost kvalitetne edukacije i obrazovanja. Ethem Numić, direktor direkcije za razvoj i upravljanje brendovima AS holding grupacije, govorio je o inovacijama, podijelio pozitivna iskustva rada sa mladim ljudima i naglasio važnost strpljenja kroz cijelokupan proces razvoja proizvoda. Faris Začina, suvlasnik softverske kompanije Ministry of Programming, govorio je, iz vlastitog iskustva, o podizanju kompanije koja posluje globalno iz Bosne i Hercegovine. Panelu su se potom priključili pobjednici online Start Me Up izazova, Nedim Karavdić i Ejub Šabić koji su govorili o razvoju vlastitih ideja i trenutnom stadiju u kojem se nalaze u procesu  realizacije . Konferencija se završila kratkom sesijom pitanja za učesnike panela.

“Hvala Internationalnom Burch univerzitetu na povjerenju. Zaista je izvanredno to što radite, a svaki pionirski poduhvat traži puno truda ali se na kraju uvijek isplati. Nejverovatna je energija i potencijal koji imaju studenti. Kroz ovakav kvalitetan pristup imaju puno bolje šanse pronaći svoj put da se sve to afirmiše na pravi način. ”,

,kazao je Branimir Muidža.

“Poduzetnički univerziteti stvaraju poduzetnike koji započinju i razvijaju svoje biznis ideje, pored toga ljude koji će i unutar organizacija u kojima rade biti poduzetnici. Uloga poduzetničkih univerziteta je da kreiraju ljude koji znaju kritički razmišljati, koji imaju ideje, koji započinju vlastite inicijative, mlade ljude koji mijenjaju okruženje u kojem se nalaze na bolje.”

,zaključuje Prof. Dr. Čelebić, organizator i moderator konferencije.